Din oras

Cultivatorii de canabis, care își creșteau plantele sub benzile transportoare de cărbune de la Rovinari, condamnați cu executare

Dumitru Cătalin Cîmpureanu, George Emilian Grigore, Florin Gabriel Popescu zis”Borac” și Alexandru Constantin Stancu sunt cei patru inculpați trimiși în judecată, în ianuarie anul trecut, pentru trafic de droguri. Dosarul este cel privind cultura de canabis de la Rovinari, cu plantele crescute în anvelope de mașini, pe marginea Jiului, într-o zonă împădurită. Anvelopele erau ascunse sub benzile transportoare de cărbune ale termocentralei, benzi care sunt dezafectate.

Cei patru au fost prinși de DIICOT, în octombrie 2023 și cercetați în arest preventiv, apoi în arest la domiciliu și chiar sub control judiciar, în prezent. Tribunalul Gorj a decis, joi, să-i condamne cu executare pe cei patru, pedepsele fiind diferite în funcție de implicarea lor în grupare (unii cultivau, alții vindeau) cât și a problemelor penale din urma pe care le au.

Rovinăreanul Cîmpureanu Dumitru Cătalin care ajunge să fie reținut pe 24 octombrie 2023, în acest dosar penal, este acuzat de șase acte materiale și primește 4 ani cu executare și interzicerea unor drepturi. Respectivul inculpat se află și în prezent în arest la domiciliu.
Popescu Florin Gabriel zis „Borac” primește 6 ani cu executare și interzicerea unor drepturi. Acesta se află în arest la domiciliu. Borac a fost deținut pe 6 octombrie 2023, fiind primul ridicat în această cauză.

Stancu Alexandru Constantin primește, în schimb, 12 ani și 9 luni de închisoare cu executare și interzicerea unor drepturi. Respectivul a fost reținut pe 24 octombrie 2023 cu Cîmpureanu. Acesta are sechestru și pe suma de 222.500 de lei. Respectivul se află în arest la domiciliu.

Grigore George Emilian zis „Falcă” este condamnat și el cu executare la 9 ani și cinci luni de închisoare și interzicerea unor drepturi. 33.360 de lei este confiscată de la respectivul, și acesta fiind reținut pe 24 octombrie 2023.

Instanța confiscă, potrivit sentinței cantități de cocaină, canabis, prindere și sistemul care ținea în viața plantele crescute sub benzile de cărbune.
Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Reamintim că „la data de 05.10.2023, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism- Serviciul Teritorial Craiova au dispus reţinerea unui inculpat, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de risc”. Măsura a fost luată, după ce inculpatul a fost prins în flagrant în timp ce vindea 40 de grame de canabis, pentru de 1.500 de lei.

„Ulterior, împreună cu poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova au fost puse în executare patru mandate de percheziţie domiciliară în oraşul Rovinari, ocazie cu care au fost descoperite şi ridicate cantitatea de 350 grame de cannabis, un cântar de precizie, 5 grindere, un telefon mobil, seminţe de cannabis şi o sumă de bani, în lei. În urma extinderii cercetărilor în cauză, a fost identificată pe un teren din localitate, înconjurat de vegetaţie, o cultură outdoor de cannabis (supravegheată video) stabilindu-se că a fost înfiinţată şi intreţinută de inculpat”, a mai transmis, atunci, DIICOT.

Potrivit procurorilor, cele 90 de plante aflate în diferite stadii de vegetaţie au fost ridicate, rezultând în urma recoltării cantitatea de 180 de kilograme masă verde de canabis.
A.S.