
Decesul lui Andrei, băiatul care a murit la Târgu Jiu, fără să fie operat de un chirurg pe motiv că nu este pediatru, a impus modificări în legea privind reforma în sănătate.
Comisia pentru sănătate şi familie a Camerei Deputaţilor a dat un raport de adoptare a unui proiect care prevede că în cazuri de urgenţă care pun în pericol iminent viaţa, dacă un medic pediatru nu este disponibil şi transferul nu poate fi realizat la timp, copiii şi tinerii pot fi trataţi de medici din specialităţi similare.
Proiectul de lege vizează modificarea şi completarea legii 95/2006, în sensul creşterii accesului la servicii medicale de urgenţă pentru copii şi tineri, precum şi pentru tinerii pacienţi cu boli rare.
„Astfel, în situaţii de urgenţă care pun în pericol iminent viaţa, dacă serviciile medicale nu tot fi accesate de medicii din specialităţi pediatrice şi pacientul cu vârsta de până la 18 ani nu poate fi transferat în timp util, copiii şi tinerii pot fi trataţi de medicii de specialităţi similare celor pediatrice corespunzătoare patologiei acestora”, a spus președintele comisiei Alexandru Rogobete la şedinţa în cauză.
Potrivit proiectului, persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 şi 21 de ani pot beneficia de servicii medicale în specialităţile medicale pediatrice, numai pentru asigurarea continuităţii tratamentului.
Proiectul a fost adoptat şi de Senat şi urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, care este for decizional.
Andrei, un băiat în vârstă de 16 ani, a murit în luna noiambrie a anului trecut, în spitalul din Târgu-Jiu, Gorj, după ce medicul de gardă, cu specializare chirurgie, a refuzat să îl opereze.
Raportul comisiei SJU Târgu Jiu care a cercetat incidentul ar fi finalizat și urmează să fie dat publicității.