
Un fost polițist de frontieră a fost condamnat de Judecătoria Târgu Jiu la o pedeapsă de peste trei ani de închisoare pentru că a înșelat mai mulți gorjeni. Anterior, acesta a mai fost condamnat pentru fapte asemănătoare.
„Aplică inculpatului Enică Paul Lucian pedeapsa cu închisoarea cea mai grea, de 2 (doi) ani şi 3 (trei) luni închisoare, la care adaugă un spor de 10 (zece) luni reprezentând o treime din totalul celorlalte pedepse cu închisoarea stabilite, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 3 (trei) ani şi 1 (o) lună închisoare“, a stabilit instanța de judecată.
Procurorii au reținut în actul de inculpare că, ”în perioada februarie – octombrie 2019, în timp ce se afla angajat ca agent de poliție în cadrul S.P.F. Berzasca – Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara a indus în eroare persoanele vătămate prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase, în sensul că a oferit spre vânzare diverse bunuri electronice (telefoane mobile, televizoare, căști wireless, tablete, laptopuri) despre care pretindea că provin din activitatea de confiscare desfășurată la punctul de frontieră unde își desfășura activitatea, obținând astfel un folos patrimonial injust în valoare de 7400 lei și 1620 de lire. (7 acte materiale) Folosind același mod de operare, folosindu-se de calitatea mincinoasă de agent de poliție, funcție la care a renunțat, prin demisie, la data de 17.10.2019, a indus în eroare alte persoanele vătămate, împrejurare în care a obținut un folos patrimonial injust în cuantum de 8000 de lei. (5 acte materiale)“, se arată în rechizitoriu.
Fostul polițist își găsea victimele pe rețelele sociale. „În privința abordării persoanelor vătămate, acesta a apelat la cele pe care le cunoștea și cu care mai ținea legătura sporadic, ori frecvent, mizând pe faptul că aveau o anumită încredere în el. Inculpatul a utilizat cu precădere, rețeaua de socializare Facebook, iar în momentul în care iniția o convorbire acesta le aducea la cunoștință persoanelor vătămate că este angajat în cadrul companiei eMag și că în baza contractului de muncă beneficiază de avantaje, respectiv anumite vouchere de discount a unor produse oferite spre vânzare pe site-ul www.emag.ro, reducere ce reprezenta 50% din valoarea produsului”.
Astfel a prezentat o faptă mincinoasă ca fiind adevărată, fiind dispus să renunțe la aceste vouchere benevol, menționând că nu le folosește, întrucât nu are nevoie.
După plasarea comenzilor, pentru a oferi credibilitate întregii activități, inculpatul înainta prin email mai multe mesaje pe email prin care înștiința persoanele vătămate despre faptul că au fost înregistrate comenzile și că vor fi livrate prin curier în termen de 3-5 zile lucrătoare, însă ulterior tot prin intermediul acestui e-mail relata că acele comenzi au fost anulate și că se vor restitui sumele plătite, însă nu mai dădea curs solicitărilor de înapoiere a acestora.
Referitor la efectuarea plăților, persoanele vătămate erau îndrumate să efectueze tranzacții financiare online către un cont bancar despre care a relatat că aparține societății unde acesta își desfășoară activitatea“, au mai stabilit anchetatorii.