
Situația din Arcani, comună grav afectată de cutremurele din urmă cu doi ani, nu s-a schimbat foarte mult. Clădirea școlii nu a fost construită și nici nu sunt șanse prea mari să fie construită până la toamnă, iar lucrările la bisericile afecte nici nu au început, potrivit Digi 24.
Bisericile grav afectate au fost închise pentru a preveni posibilele accidente, iar enoriașii sunt nevoiți să participe la slujbe într-un spațiu improvizat, cum ar fi căminul cultural, unde condițiile sunt precare și frigul reprezintă o problemă constantă. Aceasta nu doar că a afectat spiritualitatea locuitorilor, dar și coeziunea comunității, mulți dintre ei fiind nevoiți să călătorească în alte localități pentru a ajunge la biserică sau, în cazuri extreme, să renunțe complet la participarea la slujbe din cauza vârstei înaintate sau a distanței prea mari.
În paralel, școala din Arcani a fost demolată, dar construcția unei noi unități de învățământ întâmpină dificultăți, iar copii de la această școală sunt redirecționați către alte unități școlare. Conform panoului de șantier, lucrările ar trebui să fie finalizate până în luna martie, însă autoritățile locale au declarat că termenul real de finalizare va fi în toamna acestui an. Aceste întârzieri sunt explicate prin complexitatea proceselor tehnice necesare, mai ales în cazul consolidării clădirilor afectate de cutremur, unde expertizele și studiile au durat mult mai mult decât era de așteptat.
Primarul comunei Arcani, Aristică Coiculescu, a subliniat dificultatea procesului de consolidare și renovare a bisericilor, care necesită metode de restaurare delicate, în contrast cu lucrările de reconstrucție obișnuite. Acest tip de proiecte implică proceduri mult mai complicate și lente, ceea ce a dus la aceste întârzieri semnificative.