In vizor

Prefectul, despre relocarea activității din Palatul Administrativ – O problemă destul de complicat de rezolvat și de durată

Prefectul județului Gorj, Șerban Predescu, a declarat, luni, cu privire relocarea activității din instituția care urmează să fie reabilitată, că ‘această problemă este destul de complicat de rezolvat și de durată’.

El a menționat, într-o conferință de presă, că până la sfârșitul anului se va cunoaște constructorul care se va ocupa de reabilitarea Palatului Administrativ.

‘Această problemă este destul de complicat de rezolvat și de durată (relocarea activității n.r.). (…) Ne aflăm în faza de proiectare a reabilitării, urmând ca până la sfârșitul lunii aprilie să primim proiectul de la proiectant, să obținem apoi avizul de la Ministerul Culturii și ulterior va fi înaintat către CNI pentru obținerea autorizației de construire și organizarea licitației privind construcția. Ca orizont de timp, (…) probabil că la sfârșitul anului ar trebui să se cunoască constructorul. Oricum, până la sfârșitul anului această clădire va trebui eliberată. Celelalte instituții care își desfășurau activitatea în această clădire au început să-și facă mutarea, la Instituția Prefectului fiind un pic mai complicat. (…) Am reluat procedura de la zero, a trebuit să identificăm clădiri care să asigure suprafețele necesare și fluxurile specifice de care avem nevoie pentru toate serviciile și clădiri care să poată fi preluate cu titlu gratuit’, a precizat Șerban Predescu.

Prefectul județului Gorj a menționat că a fost identificată o clădire pentru relocarea a două servicii, care necesită fluxuri speciale, însă procedura este de durată.

‘Am încercat să identificăm, nu am reușit să găsim o asemenea clădire care să ne asigure tuturor celor trei servicii, mă refer la Serviciul Comunitar pentru Eliberare Pașapoarte, Serviciul pentru Permise în Înmatricularea Vehiculelor și respectiv partea administrativă a Instituției Prefectului, nu am reușit să identificăm o asemenea clădire, cu o singura excepție, clădirea care aparține Univeristății Constantin Brâncuși de la marginea orașului, care a fost folosită în ultima perioadă de Poliția Municipiului Târgu Jiu. În acea clădire, încercăm să relocăm cele două servicii, doar că și această relocare este de durată, pentru că trebuie elaborată o hotărâre de Guvern de trecere din patrimoniul Ministerului Educației către Ministerul Afacerilor Interne. (…) Vom transmite către MAI documentele necesare pentru elaborarea acelei hotărâri, în clipa în care avem hotărârea de Guvern va trebui ca acea clădire să fie transferată de către MAI către Instituția Prefectului, deci iar este o chestiune de durată. Probabil cel mai devreme prin toamnă ar trebui să dispunem de acea clădire’, a spus Predescu.

În ceea ce privește relocarea părții administrative, prefectul a explicat că va fi organizată o licitație pentru obținerea unui spațiu.

‘Cu privire la relocarea entității administrative, aici lucrurile se schimbă, va trebui să elaborăm încă un set de documente, le-am făcut, doar că va trebui să fie organizată o licitație pentru închirierea unui imobil corespunzător. Acel imobil greu de identificat, s-a discutat despre identificarea clădirii Complexului Energetic Oltenia, o clădire din centru, este o discuție, dar nu pot să spun în clipa de față dacă se va materializa sau nu, deși ne dorim acest lucru, mai ales că riscul la care suntem expuși, conform raportului de expertiză, este major, Palatul Administrativ este încadrat în grad de risc seismic 1, asta însemnând că el ar fi trebuit eliberat după elaborarea acelui raport. (…) CEO este societate pe acțiuni și nu poate să ne ofere clădire cu titlu gratuit. Va fi o licitație, că noi ne dorim să ne mutăm acolo…, ar fi ideal, poate la licitație vor veni și alți ofertanți’, a adăugat Șerban Predescu.

Până acum, au fost relocate trei structuri teritoriale care au funcționat în cadrul Palatului Administrativ, fiind vorba de Autoritatea Electorală Permanentă, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor și Direcția Județeană de Statistică.

Potrivit rapoartelor de expertiză, clădirea este încadrată în clasele de risc seismic 1 și 2. Imobilul, în care funcționează Instituția Prefectului și Consiliul Județean, cu serviciile aferente, a fost afectat de cutremurele din anul 2023.