
Un număr de 1.000 de panouri fotovoltaice, împreună cu echipamentele aferente care vor asigura independența energetică a Spitalului de Pneumoftiziologie ‘Tudor Vladimirescu’ din Dobrița, au fost instalate, urmând să devină funcționale în lunile următoare.
De asemenea, au fost montate și pompele de căldură necesare pentru sistemul de încălzire.
Proiectul pentru asigurarea energiei verzi la Spitalul Județean de Pneumoftiziologie ‘Tudor Vladimirescu’ din Dobrița este finanțat prin PNRR, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a Consiliului Județean (CJ) Gorj.
În prezent, se continuă lucrările de reabilitare a elementelor de anvelopă termică a clădirii prin izolarea pereților exteriori cu vată minerală bazaltică, înlocuirea tâmplăriei PVC și reabilitarea teraselor circulabile.
Vor urma lucrările de interior, care presupun înlocuirea corpurilor de iluminat și de încălzire existente cu altele mult mai economice și de ultimă generație cu tehnologie LED integrat, pe senzor precum și pe sistem de termostatare, înlocuirea cazanelor clasice de încălzire, cu cazane de încălzire în condensație, montarea unui sistem de încălzire principal realizat din pompe de căldură, racordat la circuitul de încălzire existent, dimensionarea circuitelor electrice, în funcție de consumatori, și implementarea unui sistem de apelare pentru paturile bolnavilor.
‘Va fi primul spital din județ, poate chiar din țară, care va beneficia de un parc fotovoltaic pentru asigurarea funcționării în condiții mult mai economice și mult mai avantajoase pentru resursele financiare de care dispune. Din calculele noastre, toată această investiție va duce la o reducere a consumului anual specific pentru încălzire cu peste 50% și a consumului de energie primară totală cu minimum 30% și maximum 60%, ceea ce va însemna un avantaj foarte mare pe viitor în anvelopa bugetară multianuală a unității spitalicești’, a menționat, joi, președintele CJ Gorj, Cosmin Popescu, potrivit postării.