
Ministerul Culturii anunță inițierea procesului de inventariere a patrimoniului cultural național mobil, printr-o acțiune de verificare a modului în care obiectele de patrimoniu sunt reflectate în evidențele instituțiilor muzeale din subordinea sa.
În acest scop, a fost constituită Comisia de inventariere a modului în care este reflectat patrimoniul cultural național mobil în inventarele instituțiilor muzeale, având ca obiectiv principal corelarea evidenței scriptice cu situația fizică a bunurilor culturale deținute.
Fiecare instituție muzeală din subordinea Ministerului Culturii a înființat o comisie mixtă, integrată în comisia de inventariere.
Inventarierea a început deja la Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Național de Artă al României și Muzeul Național de Artă Contemporană al României, toate situate în București, și va continua apoi în toate instituțiile muzeale din subordine. Aceste verificări reprezintă un pas important în consolidarea integrității și transparenței procesului de administrare a patrimoniului cultural național.
Ministerul Culturii susține că vrea protejarea și valorificarea patrimoniul cultural național, asigurând “o gestiune eficientă și responsabilă a bunurilor de importanță istorică și artistică”.
Reamintim că, la finele lunii ianuarie, un coif din aur și trei brățări au fost furate de la Muzeul Drents, din Assen, Olanda. Restul pieselor din tezaurul dacic s-au întors săptămâna aceasta în România, la Muzeul Național de Istorie.
Trei suspecți în cazul frutului au fost arestați în Olanda, însă până acum nici urmă de obiectele furate.